Здравейте, колеги,

ФЛ е съдружник СОЛ в 2 дружества и е подало само начало на трудова дейност в тях, тъй като има регистрация и като упражняващ свободна професия с осигуряване през БУЛСТАТА с избран авансов месечен осигурителен доход 710лв. с ОЗМ.

През БУЛСТАТ-а си прекъсва дейност през април. За март включително Д1 e подадена. До тогава няма изплащан личен труд в дружествата. Но през април си изплаща личен труд и от двете дружества - 2000лв от едното и 1000лв от другото.

Това, което мисля да направя е за април да подам Д1 с код 12 през дружеството, изплатило му 2000 (като пусна с ОКД-5 и за осигуряване през него, което не знам дали изобщо е необходимо принципно) + Д6 за данъка и Д1 с код 90 само с данъка в другото дружество. Тъй като осигуряването може да е само през един осигурител, според мен не е необходимо да е 3400 осигурителният доход в дружеството, през което се осигурява лицето, за да имаме основание да декларираме с код 90 изплатените доходи, когато едно лице получава възнаграждение за личен труд и е СОЛ само с трудова дейност. Второто дружество така или иначе не може да пусне Д1 с код 12 да допълни осигуряването.
Друг вариант, който ми идва на ум, е да пусна Д1 през първото дружество с по-висок осигурителен доход, за да му влезе в изчисляването на евентуални обезщетения по КСО. Или накрая направо ще му изравня осиг. доход на годишна база.

Правилно ли разсъждавам според Вас? Пропускам ли нещо?
И нали трябва да си подам и Д6 за данъка и през второто дружество ?

Предварително благодаря на отзовалите се  :smile1:
Благодаря на всички за информацията! Подадох заявление и ще видим какво ще стане.
 :wink1:
Здравейте,

Имам ли право на отпуск по Чл.167а от КТ при положение, че преместваме детето от посещавана до сега яслена група към ОДЗ, в първа група в детска градина- в друго ОДЗ? В Допълнителните разпоредби от Закона за семейните помощи за деца липсва информация относно тълкуването на "заведение на пълна държавна издръжка". Кои са тези заведения, ОДЗ спадат ли към тях- не ми става ясно. Моля за информация.

С благодарност,
Боряна